TROJKA, BEZ KTERÉ BY TO NA VÝLOVECH NEBYLO ONO

08.11.2023 18:15
Tři šikovní kluci, kteří pomáhají při výlovech naší organizace, nejsou jen do počtu. Po zátahu vezmou pramici a vyrazí do míst s menším množstvím vody, aby posbírali další ryby. Pokud by to neudělali, mohly by ryby popadat. Vojta Roubínek i bratři Patrik a Šimon Zimandlovi své řemeslo ovládají. Jsou sice celí pocákaní a četné stopy uschlého bahna mají i v obličeji, ale řemeslo nešidí.
Jen Šimon na pramici moc nejde. Přece jen se tam musí stát a je to vratká pozice. Při výlovu Běčického rybníku i tak podklouznul a plácnul s sebou do bláta. „Nevadí. Mamka mě doma umyje,“ prohodil s klidem. Ještě do školy nechodí, navštěvuje školku. Když však není v pramici, sbírá svým podběrákem bílou rybu kolem kádí. I on spoustu rybek zachrání. „Viděl jsem malou štičku. Byla to prťavka,“ prohodil. „Jsou tu i bělice, tak jsem také nějakou vytáhl,“ pronesl vážně Šimon, než odběhl zpátky k lovišti. 
Jeho bratr Patrik je viditelně hodně protřelý rybář. Na otázku, pokolikáté je na výlovu, se zamyslel. „No, asi tak posté,“ prohodil po chvíli. „Nejvíce mě na výlovu baví ta atmosféra,“ řekl stále zamyšlený. „Taky mě hodně baví ty ryby, které lovíme.“ Je to opravdu z výlovů zkušený bard. Doma, na sádkách v Trocnovské ulici, jezdí na traktůrku. I při výlovu Šafránku nad sádkami sedne za volant a vozí ryby. Umně mezi vanami, kde jsou ryby z výlovů roztříděné buď na další vysazení do vod, nebo k putování na stoly zákazníků.
„Pomáháme sbírat ryby, které neuvíznou v síti,“ vysvětlil svoji práci v pramici Vojta. Jen kousek popojel, už bral podběrák a vytáhl z bahnité vody jednu velkou rybu. Honem s ní do kádě, aby nepadla. A za moment přišla další. Také Patrik sbíral keserem jednu rybu za druhou. Poodjeli i do míst notně vzdálených od kádí, kde se ryba třídí. Posbírali další větší kusy a odvezli je ke kádím. 
„Mám tu spoustu kamarádů a známých,“ ujistil žák druhé třídy Patrik. Chodí do školy v ulici L. Kuby v Rožnově a měl samé jedničky a k tomu pochvalu třídní učitelky. „Máme paní učitelku Olgu Koškovou,“ upřesnil. S bratrem Šimonem mají oba veškerou rybářskou výbavu na výlov. Včetně nezbytného klasického zeleného klobouku. Patrik prý bude jednou rybářem a Šimon zahradníkem. Také Šimon jezdí na každý výlov, pokud není zrovna nemocný. „Jde to, jak to mělo jít,“ ujistil jako mazák Patrik. Výlov Bečického rybníka pokračoval, jak měl. A nervózně pokukoval do míst, kde stála pramice. „Už musím jít, pokračujeme,“ omlouval se. „Jdeme na to!
Nová generace, která je ještě školou na dlouhý čas povinná, nás ostatní bez ryby nenechá. Připravuje se na to, že jednou převezme péči o rybníky a také o tradiční součást kuchyní. 
 
Fotografie z výlovu Bečického rybníka najdete ve fotogalerii. Pořídil je fotograf Miloslav Proška.