TRADIČI i NETRADIČI RECEPTY ZVLÁDNE KAŽDÝ LAIK

05.12.2023 14:57
Vánoční svátky budou příležitostí pro přípravu ryby jinou formou. I když klasika je klasika a není na škodu si ji připomenout. Kdo se však chce pokusit i o jinou přípravu, má možnost. Ne nadarmo se říká, že silná polévka v zimním čase tělu prospěje. Potěší v ní krutony z rohlíků či chleba, osmažené na másle. Ostatně, ve vánoční polévce je doporučená osmažená houska.
A smažený kapr nemůže chybět, je to spolu s bramborovým salátem nejobvyklejší štědrovečerní večeře. Hitem poslední doby je do strouhanky přimíchané bílé sezamové semínko. Kapr namodro však labužníky také potěší. Vařená ryba je běžná v přímořských zemích. Je to úprava, kterou lidé znají po staletí.
Uvedené recepty jsou z publikace Jak na kapra, která vyšla v rámci projektu RYBA DOMÁCÍ. Text napsal Rudolf Berka, foto připojil z velké části Pavel Hrdina. Kapra i další druhy ryb budete moci zakoupit u nás na sádkách v Trocnovské ulici, kde jsou ryby po letošních výlovech připravované pro vánoční prodej.
 
Vodňanský bujon
 
Budete potřebovat: kilogram očištěných kapřích hlav bez žáber a odřezky z ryby, 150 gramů kořenové zeleniny, jednu větší cibuli, stroužek česneku, 10 zrnek koriandru, dva až čtyři žloutky, dle chuti, sůl, dle chuti pepř.
 
Postup: Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a bez tuku prudce osmahneme. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme hlavy a odřezky, cibuli a česnek a vaříme 20 minut. Vývar scedíme a ještě do horkého vývaru rozšleháme syrové žloutky. Polévku již nevaříme a ihned podáváme. 
 
Vánoční polévka
 
Budete potřebovat: alespoň dvě upravené kapří hlavy bez žáber, odřezky, jikry nebo mlíčí a jedlé vnitřnosti, přidat je možné ještě půl kilogramu dalších ryb, zejména lína, jednu cibuli, 130 gramů másla, 300 gramů kořenové zeleniny, tedy mrkev, petržel a celer, zázvor nebo muškátový květ, sůl, pepř, 50 gramů másla a 50 gramů hladké mouky na jíšku, petrželku.
 
Postup: Nastrouhanou kořenovou zeleninu a najemno pokrájenou cibulku osmažíme na másle. Když zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a přidáme hlavy a odřezky z kapra, případně z další očištěné ryby. Vše vaříme asi 20 minut. Potom polévku přecedíme, osolíme, ochutíme pepřem a zázvorem nebo muškátovým květem. Zahustíme světlou máslovou jíškou, vložíme jikry nebo mlíčí a vnitřnosti, a ještě asi 10 minut povaříme. Odstavíme, přidáme obrané maso z hlav a odřezků, petrželovou nať, a podáváme s na másle osmaženými kostičkami housky. 
 
Kapr namodro
 
Budete potřebovat: 600 gramů kapra, 30 mililitrů octa, 60 gramů kořenové zeleniny, 15 gramů cibule, divoké koření, 60 gramů másla, sůl, dle chuti pepř. 
 
Postup: Nejlepší je použít porce z kapra lysce, snažíme se také nesetřít hlen z povrchu kůže. Porce narovnáme do pánvičky kůží nahoru a pokapeme polovinou vařícího octa. Do osolené a zbylým octem okyselené vody dáme kolečka zeleniny a cibule, divoké koření a uvedeme do varu. Vložíme připravené porce ryby a vaříme asi 15 minut. Po uvaření rybu vyjmeme, dáme na mísu a polijeme rozpuštěným máslem.
 
Vánoční smažený kapr
 
Budete potřebovat: osm porcí kapra, sůl, hladkou mouku, dvě vejce, dva decilitry mléka, strouhanku, rostlinný tuk nebo olej či sádlo na smažení, máslo, citron.
 
Postup: Kapra potřeme citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladničce odležet 12 hodin. Do misky dáme hladkou mouku, do druhé s mlékem rozšlehané vejce a do třetí misky strouhanku. Porce kapra osušíme a obalujeme postupně v mouce, vejcích, znovu v mouce a vejcích a nakonec zlehka ve strouhance. Obalené porce rozložíme na plochou mísu. Neskládáme je na sebe, aby neprovlhly. V hlubší pánvi rozpálíme tuk, vložíme kapra a pomalu smažíme po obou stranách dozlatova. Na talíři každou porci mírně potřeme rozpuštěným máslem a ozdobíme kolečkem citronu.