Soustředění Lišovského rybářského kroužku

04.06.2014 12:43

   Tak jako každoročně i letos se členové rybářského kroužku naší školy zůčastnili tradičního soustředění před hlavní sezonou. Obora Nový dvůr v Hluboké u Borovan nás přijala svým výborným a pečlivě připraveným zázemím i skvělou domácí kuchyní, jejíž gastronomické výtvory přišly k duhu dětem i dospělým. Vody, které se nacházejí v areálu obory, byly letos velkou neznámou. Osádka, která se chová v rybnících, je vesměs dokrmována a rozmnožování se převážně děje přirozenou cestou. Výsledky ale nenechaly nikoho na pochybách a začaly padat rekordy. Z rybářské skromnosti vyberu jen ty nejcennější.  

    Velký úspěch zaznamenala Zuzka SLÁDKOVÁ, 3.B. S přehledem vyhrála soutěž v lovu amurů /64 cm, 3,8 kg/ a jasně dala najevo, že počítat s ní do dalších klání je více než nutné. Další borec byl a je Pavel CHALUŠ, 3.A. , který vylovil z vod štiku /75 cm, téměř 6 kg/. Úlovkem překvapil nejen nás dospělé, ale i / a toho si vážím/ své starší kamarády, kteří museli uznat, že Pavel je výborný rybář a dali najevo, že v jeho letech je moc šikovný. Právem mu náleží trofej, kterou si odvezl a připravil na preparaci. Nejcennější byl ale výkon našeho nejlepšího - Pavel ŠINDELÁŘ, 9.B, ve čtvrtek zdolal kapra, 80 cm a o hmotnosti 9,6 kg. Po nezbytném zdokumentování byl tento kapr po vzoru Jakuba Vágnera vrácen zpět do domácích vod.   

   Mám rád okolo sebe veselé a přitom slušné lidi. Naši mladí rybáři mi dokázali, že těmito vlastnostmi oplývají nebývalou měrou. "Obětí" žertu byl tentokrát člen realizačního týmu kamarád Ota. Chlapci jej vtipně vylákali od vody a na udici pověsili velkou zátěž a pantofel! Pečlivě připraveni čekali na druhém břehu a po Otově příchodu " dlouhým vlascem" připravili životní záběr. Teprve při zdolávání této " ryby" Ota zjistil odkud vítr fouká. Všichni jsme se zasmáli a vše pokračovalo ve vymezených trasách dál.   

 Letos si někteří starší kluci připravili přednášky například o lovu velkých dravců s praktickou ukázkou montáží. Děkuji jim za to, že dokázali přispět svými znalostmi a dovednostmi ke zpestření soustředění. 
Lituji jen, že nám opět zůstala zapovězena trofej naší největší ryby. 
Tradiční beseda se správcem obory a následná projíždka jeho království je již stálým bodem programu našeho výjezdu.

    Poslední den přijel ukázat své závodní umění Pavel Moravec z MO ČRS č.1 . Jeho styl bylo něco, s čím jsme se nejen děti, ale i my, dospělí, dosud nesetkali. S velkým zájmem byl sledován každý jeho pohyb a výsledky jeho snažení nás přivedly ke spoustě otázek na toto téma.  

   Toto soustředění bylo letos zakončeno rozloučením. Opouštějí nás dva skvělí kluci - Tonda  Bučil a Pavel Šindelář. Po nezbytných ceremoniích a předání dárků od kamarádů i od nás, byli oba "vyřazeni" z rybářského kroužku. Chlapci, děkuji vám za vaši práci, byli jste dobrým příkladem vašim mladším kamarádům. Přeju vám hodně štěstí a úspěchů v  učilištích. Kdykoliv budete chtít, ukažte se, vždy budete vítáni a vždy najdete kamarády mezi námi!

   Soustředění bylo ukončeno netradičně - diskotékou. Připravovaný filmový dokument s galerií fotografií, podbarvený hudbou, vybranou našimi děvčaty a za pomoci "štábu" filmařů a fotografů bude nejen skvělou prezentací práce mladých rybářů, ale i připomínkou této jedinečné akce. 
Za to, že mohla být uskutečněna a také za podporu naší činnosti patří poděkování panu řediteli ZŠ mgr. Petrovi Ročňákovi a rodičům mých svěřenců, kteří své děti v této zálibě podporují. Poděkovat je také třeba MO 1 ČRS za finanční příspěvek pro náš kroužek.
Přeju všem báječné prázdniny, Tondovi a Pavlovi skvělý start do nového období života a věřím, že se opět setkáme v říjnu na dalším "rybářáku"!

Petrův zdar!

Stanislav Vondrák,