JARNÍ VÝLOVY BĚŽÍ, RYBY SE STĚHUJÍ

31.03.2023 17:10
Před prvními jarními výlovy naší organizace se i letos nejdříve prováděla nezbytná příprava veškeré techniky. v líhních i v garážích a kolem sádek vůbec. Při trochu lepším zimním počasí se prováděly prořezávky náletu na hrázích našich chovných i sportovních rybníků. Musely se znovu uvolnit cesty, aby se dalo dál pracovat. Až potom přišel první výlov.
 

Počasí jak ze žurnálu

 
Bylo jasno. Modrá obloha a zářící slunce sváděly k představě, že je teplo. Byl však jeden stupeň nad nulou a voda nebyla o moc teplejší. Rybáři si počasí vybírat nemohou. A právě takové je naopak ideální pro výlov. Jeden z chovných rybníků naší Místní organizace Českého rybářského svazu České Budějovice I vydával své bohatství. 
Sraz byl v šest hodin. Všechno, co se dalo připravit dopředu, bylo nachystané. Hned mohly začít poslední přípravy na první zátah. To je smrťák, druhý bude malý. Pak jdeme domů, prohodil vedoucí výlovu, hospodář organizace Martin Zimandl. 
Vydával stručné pokyny a občas se podivil, že ještě nejsou naplněné. Třeba že někdo šel s vaničkou pro rybu a neměl v ní vodu. Atmosféra byla pracovní. Sem tam však někdo pronesl poznámku, která vyvolávala úsměvy. Ve skutečnosti o smrti či spíš smrťákovi nemohla být řeč. Ryby měly ideální podmínky k přežití. 
Napoprvé jich po zátahu však byla plná síť a slušně zastoupené byly všechny očekávané druhy. Začalo třídění. Každý druh měl svoji káď. K tomu byla tříděna i bílá ryba, protože i s ní se počítá. Navíc se ryby dávaly do beden na korbách dvou připravených přepravních nákladních aut.
 

Generační štiky měly přednost

 
„Generačka půjde sem, ohlásil hospodář. Šlo o štiku. Její třídění bylo zaměřené na výtěr, ze kterého vzejdou další generace štiky. Klasický dravec tuzemských vod je rybáři hýčkaný podobně jako candát či kapr a další druhy. Tentokrát byl výlov zameřený hlavně na štiky. Byla radost dívat se na šikovnost všech lidí u kádí. Byla radost být u výlovu, při kterém se zajišťoval další osud chovné ryby.
Kdo přemítal o tom, jestli už se vrátili rackové, mohl být v klidu. Nad vodou jich poletovalo celé hejno. Desítky ptáků, kteří se svorně snášeli na hladinu a bohatě se krmili. Pak se vznesli k obloze a hlasitě se tam chystali na další chod. Ptáci se mezi sebou umí domluvit a neustále si vyměňují dojmy, tvrdí ornitologové. 
První letošní jarní výlov naší organizace je minulostí. Úklid byl stejně důležitý jako začátek. Ryby, které byly v sítích, skončily tam, kde měly být. Následoval jejich rozvoz na revíry naší organizace. 
A výlovy pokračovaly. Další dva se zaměřily na násadu. Tedy na malé ryby, většinou kapry, které budou časem v nabídce na obohacení jídelníčku. Nejdříve se však stěhují do jiných vod, kde dál porostou. Ryba je, málo platné, žádaná po celém světě. 

 

Fotogalerie: JARNÍ VÝLOVY BEŽÍ, RYBY SE STĚHUJÍ