UPRAVTE SI RYBU JINAK

05.04.2023 03:38
Velikonoce jsou po půstu příležitostí ke konzumaci různých druhů mas. Čtyři dny volna jsou pro kuchařky i kuchaře navíc náročné v potřebě pestrosti stravy. Ryba se nabízí jako jedno z řešení. Uvedené recepty jsou z publikace Jak na kapra, která vyšla v rámci projektu RYBA DOMÁCÍ. Text napsal Rudolf Berka, foto připojil Pavel Hrdina a jedna fotografie na zadní straně obálky knihy je od Jaromíra Zumra.
 
Více o projektu si lze přečíst na www.rybadomaci.cz. Smyslem projektu bylo upozornit veřejnost na sladkovodní ryby, které jsou dostupné na tuzemském trhu. V době vzniku projektu na tuzemském trhu s rybami převládala nabídka mořských ryb. Níže jsou dva recepty, které by se mohly hodit o letošních Velikonocích. Zvlášť kapr po mlynářsku je jednoduchý recept, který zvládne i laik. Je to úprava rychlá a chutná. Ingredience v mouce můžete rozšířit o kmín nebo pálivější papriku i další dobře rozemleté koření. Kapra si můžete zakoupit před Velikonocemi na našich sádkách v Trocnovské ulici. Dobrou chuť!
 

Kapr po myslivecku

 
Budete potřebovat: kilogram kapra, 70 g másla či podobného tuku, 500 gramů kořenové zeleniny (celer, kořen petržele, mrkev), jednu cibuli, bobkový list, tymián, celý pepř, nové koření, dvě deci bílého vína, půl litru masového vývaru, lžíce hořčice, lžíce mouky, několik čerstvých hub (v současnosti žampion, hlíva ústřičná) nebo nahradit dobře upravenou jinou sušenou či naloženou houbou, sůl.
 
Postup: Porce kapra osolíme a necháme asi půl hodiny odležet v chladu. Do hrnce s máslem vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájenou cibuli a koření a krátce podusíme. Do základu položíme naporcovaného kapra a zalijeme vínem i masovým vývarem. Přidáme hořčici, nakrájené houby a dusíme na mírném ohni. Když je ryba měkká, vyjmeme ji, upravíme na mísu a zalijeme procezenou omáčkou. 
 

Kapr po mlynářsku

 
Budete potřebovat: jeden vykostěný kapří bok (filet), asi 600 gramů, 40 g hladké mouky, špetka mleté papriky, sůl, tuk nebo sádlo na smažení.
 
Postup: Nakrájíme užší porce kapra, prosolíme a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo hranolky se salátem. Chceme-li mít kapra pikantnějšího, potřeme ho před obalením prolisovaným česnekem.