RYBÁŘI MAJÍ KAPRA I V KVĚTNU

10.05.2023 18:55

Květen je měsícem, ve kterém vyrazí na ryby i opoždění rybáři. Někteří si za první čtyři měsíce v roce netroufali do chladnějšího počasí. Někdo čekal na teplejší vodu. Pravda je, že v květnu si kapra od vody nosí rybáři často. Uspějí i jindy neúspěšní jedinci. Kdo na ryby nechodí, může se zastavit v naší prodejně ryb v Trocnovské ulici.

Stále platí, že je zde ke koupi dobře ošetřená ryba, která je do poslední chvíle volně ve vodě. Lze si ji nechat upravit tak, aby jste měli doma co nejméně práce. Následující recepty jsou nabídkou úprav, které nejsou tradiční. Přesto jsou chutné a kuchařky i kuchaři by se jim neměli bránit. Naopak. Mohou si rozšířit své znalosti a chuťové zážitky. Uvedené recepty jsou z publikace Jak na kapra. Text napsal Rudolf Berka.
 
Kapr po zahradnicku
 
Ingredience: Kilogram vykostěného kapřího boku, dvě deci mléka, 50 gramů oleje, dvě cibule, vždy 100 gramů mrkve, celeru, jablek a sterilovaného leča, dále lžíce hladké mouky, mletá paprika, plnotučná hořčice, vegeta, sůl, pepř. 
Postup: Rybí maso naporcujeme, osolíme, potřeme hořčicí, poprášíme moukou a na oleji opečeme z obou stran. Maso vyjmeme a odložíme do tepla. Do výpeku vložíme nakrájenou cibuli a na nudličky pokrájenou kořenovou zeleninu. Vše krátce osmažíme, zaprášíme paprikou, podlijeme a dusíme. Jakmile je zelenina poloměkká, přidáme na nudličky nakrájené jablko. Nakonec vmícháme lečo, vložíme zpět opečenou rybu a dusíme. V mléce rozmícháme mouku a směs vlijeme na rybu. Ochutíme a ještě povaříme.
 
Kapr ve slaninové směsi
 
Ingredience: Čtyři porce kapra, citronová šťáva, sůl, pepř, 60 gramů slaniny, jedna cibule, čtyři lžíce kečupu, tři stroužky česneku.
 
Postup: Porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme alespoň 15 minut odležet. Pak je osolíme, opepříme. Nakrájíme slaninu na kostičky, rozškvaříme a zpěníme na ní nakrájenou cibuli. Přidáme porce kapra a zvolna opékáme po obou stranách. Ke konci opékání přidáme kečup, rozetřený česnek a několik lžic horké vody. Podáváme s rýží.