PSTRUHOVÁ SEZONA ZAČÍNÁ

11.04.2023 16:20

Pstruhová sezona přitahuje tradiční pozornost. Na svazových vodách začne v neděli 16. dubna a skončí ve čtvrtek 30. listopadu. Muškaři i vláčkaři jsou zaručeně už dávno připraveni. Své různorodé a zaručené účinné nástrahy si upravovali v zimním období, kdy do vody nemohli. Jistě si i znovu prošli rybářský řád a připomněli si změny, které se letošní pstruhové sezony týkají.

 
Dobře vědí i to, že vláčkaři ukončí sezonu na přívlač na svazových vodách ve středu 30. srpna a od začátku září mohou pokoušet lososovité ryby ve svazových vodách pouze na umělou mušku. A také, že se až do 30. listopadu některé druhy nechytají. To vše platí na svazových vodách, ve kterých je v tuzemsku celkem na pět stovek pstruhových revírů. Pokud vyrazíte na soukromý revír, pravidla pro lov ryb určuje majitel. 
 
Muškaření je pro svoji náročnost považované za královskou disciplínu rybaření. Každý, kdo si to zkusil, dobře ví, jak náročný je pohyb ve vodě. Je těžké dobře číst revír, znát ryby a vědět, která muška či nymfa je nejlepší, aby se lovené ryby zapojily. Češi tohle všechno umí. Patří dlouhodobě ke světové špičce. Na světových soutěžích včetně mistrovství světa získávají medaile a jsou respektovaní. 
 

Povinná výbava

 
Jedním z nejlepších pstruhařů na světě byl ve své době před třiceti lety Milan Janus ze Strakonic. Byl také mistrem světa a získal si obrovský respekt. Mušky si vázal zásadně sám a věděl, které jsou ty nejlepší. Měl možnost se dobře připravit. Jihočeské pstruhové vody jsou složením pestré a nabízejí všechny varianty. Od prudkých toků po hlubší vody Vltavy, kde se také ukáže, kdo umí. 
 
Až tedy v neděli 16. dubna budete vstávat ve čtyři hodiny ráno, aby vám něco neuteklo, pamatujte, že na svazových pstruhařských revírech musíte mít i povinnou výbavu, vyprošťovač háčků, podběrák nebo metr. A hlavně musíte mít rybářský lístek, odpovídající povolenku a doklad o své totožnosti. Počasí se jistě vydaří. A pak už nezbývá než uspět. Petrův zdar!