Děti mají s rybami rády i přírodu

28.04.2016 13:21

Spolek rybářů ČRS MO1 České Budějovice pečuje i o své následovníky. Povolenku zde v roce 2015 vlastnilo 240 dětí ve věku do 15 let. Ty, které mají povolenky letos, mo

hou chodit do deseti rybářských kroužků spolku. Učí se v nich nejen chytat ryby, ale také se bezděčně sžívají s přírodou.

"Je to jeden z našich hlavních cílů," poznamenal sekretář spolku Pavel Moravec. Vede hned dva kroužky. "Dobré vedoucí pořád hledáme. Najít je není snadné, " vysvětlil, proč je více vytížený. Vedoucí, který dokonale zná rybářský řád i druhy ryb a jejich vlastnosti, má vztah k přírodě a potřebné rybářské zkušenosti, to je pro rybářské kroužky ten pravý.

Děti se v kroužcích učí základní rybářský kumšt. Nováčky čeká navazování háčků a různých montáží na udici. Seznámí se se všemi rybolovnými technikami. Když končí, jsou z nich samostatní rybáři, kteří si u vody vědí rady.

Součástí činností kroužků je také příprava na soutěže. Pro dospělé i děti jsou celostátní a dlouhodobé. Mají tři stupně - I. i II. ligu a divizi. Soutěží se v rybolovné technice, chytání na plavanou, muškaření a v posledních letech i v technice feeder, kde jsou nutné speciální pruty s pružnou špičkou.

Děti mají navíc svoji soutěž Zlatá udice. Zkouší se v ní rybářský řád, vědomosti ze světa ryb, poznávají se ryby i rostliny. Také se utkají v praktických dovednostech, v rybolovné technice a v lovu na plavanou. Je to soutěž, která prověří mladé rybáře ve všech směrech. Konají se místní kola, ze kterých postupují nejlepší do krajského kola a vítězové se účastní celostátního finále. "Soutěžení děti baví," ujistil Pavel Moravec. "Zároveň získávají vztah k přírodě, ke které jsou šetrnější. Učí se ryby nejen chytit, ale také pustit. Je to dobrá škola pro jejich další rybářskou dráhu."

Lipno, to je stálá štace

Velkou tradici má letní rybářský tábor v Přední Výtoni. Původně se na jeho přípravě a organizaci podílel i českobudějocvický DDM. Od roku 2002 je celý v režii MO1 České Budějovice. Hlavním organizátorem je Vladimír Janoušek. Do Přední Výtoně jezdil na tábor od prvního ročníku v roce 1967 ještě jako dítě.

Od roku 1975 zde působí jako vedoucí. Kapacita tábora 54 dětí bývá pravidelně již v březnu vyčerpána. "Tábor má velice dobrou tradici. Dnes už jezdí děti dětí, které jsem vedl jako vedoucí," říká Vladimír Janoušek. Děti se mají od koho učit. Jejich vedoucí z Lipna je úspěšný i v rybolovné technice. Z mistrovství světa veteránů v Bratislavě v roce 2015 má jednu zlatou a dvě stříbrné medaile.

Program na Lipně je tradiční, ale ne stereotypní. Kdo ráno vstane včas, může si zachytat ještě před snídaní. Po ní jsou v dopoledním programu hry. Odpoledne mohou být další hry, nebo se chytají ryby. Kdo chce, zapojí se do kolektivních sportů. "Když vyjde počasí a je dost vody, jedeme jeden den na raftech," přiblížil další činnost v táboře Pavel Moravec. Parádou v nabídce je celodenní chytání na soukromém rybníce. V jednom roce chytily děti za den přes 600 ryb.

Další tradicí lipenského tábora je soutěž o nejzajímavější úlovek a titul nejlepšího rybáře. Šanci má ten, kdo chytí kapra kolem 50 až 60 centimetrů. A kdo si troufne, může u vody být do půlnoci, kdy se povede i úlovek s úhoři. "Přes den chytáme většinou plotice nebo cejny. Také pokoušíme štiky a okouny," přiblížil prázdninové rybaření Pavel Moravec. Pro děti je velice atraktivní chytání z lodě.

Příměstský tábor má ještě volno

Plný bývá každý rok i příměstský tábor, který českobudějovický spolek také pořádá. Spolupracuje se společností M-tes, která se také zaměřuje na aktivitu dětí ve volném čase. Příměstský tábor je týdenní akcí s rybářským programem. Děti se sejdou ráno v osm hodin, rozchod je odpoledne ve čtyři. Většinou se jde dopoledne chytat na Vltavu, nebo na některý z rybníků, který spolek obhospodařuje. Po obědě kolem 14. hodiny je ještě připravena další náplň se zábavou, výukou nebo videem.

Na jeden den je naplánovaný výlet do výzkumného ústavu rybářů ve Vodňanech. Děti tam mají možnost vidět třeba několik druhů jesetera, nebo se seznámí s chovem raků.

Příměstského tábora se účastní kolem třiceti dětí. Nejdříve byl tábor otevřený pro všechny zájemce. Jenže se ukázalo, že to nefunguje. Proto je nyní podmínkou účasti rybářský lístek, aby měly děti nezbytnou praxi. "Výhodou je, že ve Vltavě běžně lovíme 10 až 12 druhů ryb. Děti se s nimi seznámí v praxi, nejen na obrázcích," popsal Pavel Moravec.

Úspěšné jsou i jiné akce

Další prázdninovou aktivitou spolku je letní týdenní soustředění. Několik let ho má v programu rybářský kroužek z Lišova pod vedením Stanislava Vondráka. Rybářský kroužek Hosín si pod vedením Jana Čipery také připravil týdenní soustředění mladých rybářů. Ani mladí muškaři nepřijdou zkrátka. Mohou jet na soustředění na Šumavě.

Jak se lze do kroužků nebo na tábory přihlásit či získat informace? Zájemci se mohou přihlásit v Domu dětí a mládeže ve vile u zimního stadionu. Nebo získají potřebné informace v sídle spolku ČRS MO1 České Budějovice v Trocnovské ulici na Číně.

Michal Cirmaciu